Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Ramnicu Valcea (ICSI), fondat in anul 1970, pregateste un nou prototip de masina electrica, ce va functiona pe pile de combustie pe hidrogen si va fi gata in 2018.

In 2012, a fost creat primul concept de masina pe hidrogen de la Ramnicu Valcea, supranumit "Lupul electric", iar de la noul concept exista asteptari pentru o autonomie dubla. Pana in momentul de fata, in noul prototip s-au investit 120.000 de euro, iar bugetul existent este de 200.000 de euro.

Noua inventie se va bucura de o autonomie de 350 km, cu 180 km mai mult fata de prototipul existent, o greutate mai mica si bineinteles de imbunatatiri la nivelul motorului, iar incarcarea bateriilor se va face rapid, in statii special amenajate.

Daca totul va decurge conform asteptarilor, acest model ar putea face parte din echipamentul autoritatilor oraselor pentru servicii de transport si salubritate.

Directorul institutului a tinut sa sublinieze faptul ca acest proiect nu inseamna aparitia unui alt producator auto local si nici de colaborari cu mari constructori nu se pune problema, deoarece in aceasta industrie nu este loc de colaborari.

Directorul ICSI, Ioan Stefanescu, nu a facut promisiuni legate de noua masina, a sustinut doar ca se doreste prezentarea unei noutati pe piata si ca aici, in tara, se va face partea de proiectare, iar pentru subansamble discutiile sunt deschise cu cativa intreprinzatori din Italia si Germania.

Bateria noului prototip, pozitionata in caroseria masinii, pe podea, va fi incarcata de o pila de combustibie pe hidrogen, proiectul mizeaza totodata si pe protejarea mediului inconjurator, deoarece se reduce nivelul emisiilor poluante.