Masinile electrice patrund cu greu pe piata romaneasca, iar discutiile cu autoritatile locale pentru crearea unor statii de incarcare, sunt inca deschise, dar nu concretizate. Anul acesta miza creste si se acorda subventii in valoare de 4.500 de euro pentru cei dispusi sa achizitioneze o masina 100% electrica, insa se pare ca ghidul de finantare nu este nici acesta finalizat. Dupa multe discutii si posibilitati masinile electrice raman destul de inaccesibile buzunarelor romanilor, dovada stand faptul ca anul acesta doar cinci modele noi de masini electrice au fost aduse in tara, plus inca patru second – hand, comparativ cu Uniunea Europeana, unde se vand 5.000 de masini electrice pe luna.

Programul Rabla de anul acesta ofera subventii de 4.500 de euro pentru cei care vor sa achizitioneze o masina 100% electrica, iar pentru masinile hibrid se acorda o subventie de doar 5.000 de lei. Bugetul total pentru acest segment al programului este de 75 de milioane de lei, o buna parte dintre acestia urmand sa fie alocati amenajarii de statii de incarcare.

Masinile electrice vor deveni mai populare in Romania in momentul in care autoritatile se vor implica mai mult in crearea mediului propice pentru facilitarea circulatiei acestora.

Kaufland a declarat in aprilie ca va dona 18 masini electrice Volkswagen e-Golf aduse din Germania si ca pana la sfarsitului anului in incinta a zece dintre magazinele sale din tara se vor regasi statii de incarcare rapida a masinilor electrice. Si pe A2 au anuntat ca vor instala o astfel de statie.

Instalarea acestor statii este destul de costisitoare, insa ele duc nivelul de incarcare al masinii la 80% in jumatate de ora. Pentru ca numarul masinilor electrice sa inceapa sa creasca este necesar ca si numarul statiilor de incarcare sa fie in continua ascensiune. Sunt capitale in Europa care au peste o mie de statii de incarcare, pe cand noi in toate tara avem doar 60 de astfel de puncte. 

Insa, pana vom ajunge sa avem mai multe masini electrice pe drumurile patriei, nu uita ca specialistii nostri auto stau la dispozitia ta. Fa-ti o programare la service!