Indiferent de sezon, ploaia iti poate da batai de cap atunci cand esti in trafic. Ca sa fii in siguranta cand vremea nu este foarte prietenoasa si te intampina cu o perdea de apa, iti oferim cateva recomandari.

Pentru a ajunge la destinatie pe timp de ploaie, mai ales daca vorbim despre o ploaie torentiala, cel mai important este sa conduci foarte prudent si sa constientizezi ca ploaia nu ofera aceleasi conditii rutiere ca si vremea buna.

Ploile torentiale sunt foarte periculoase, deoarece duc la acumulari rapide de apa pe strada, iar daca sunt insotite si de vant puternic, te poti trezi cu copaci smulsi si aruncati inaintea masinii.

Mentionam mai sus de importanta prudentei in timpul unui astfel de fenomen meteorologic, pentru ca foarte multi soferi, in asemenea situatii, uita de prudenta si tot ce fac este sa se grabeasca, fapt ce duce la inrautatirea situatiei.

Cand cantitatea de apa este foarte mare, iar viteza prea mare, anvelopele nu mai fac fata si apare fenomentul de acvaplanare, adica in loc sa arunce apa in parti, masina va pluti pe stratul de apa acumulat, ajungandu-se la pierderea controlului masinii si destul de probabil si la un accident.

Ca masina ta sa reziste mai usor acestei situatii este recomandata verificarea periodica a presiunii anvelopelor, indicelui de uzura al acestora (pentru siguranta ta si a pasagerilor, schimba anvelopele uzate), si cel mai important este sa adaptezi viteza de condus la conditiile vremii.

Atunci cand pe strada se formeaza balti late si adanci este indicat sa conduci cu viteza foarte mica, in caz contrar apa actionata de viteza si presiunea anvelopelor poate ajunge la componentele electrice ale masinii si s-ar putea sa ai surpriza de a ramane in balta in mijlocul orasului.

Vremea ploioasa iti mai poate intinde o capcana la fel de periculoasa, acoperirea gropilor din asfalt. Aici intervine din nou viteza adaptata si atentia sporita pentru ca e posibil sa nu fi retinut exact toate gropile din oras si ulterior sa ai nevoie de o vizita la service.

Dupa toate astea, nu trebuie sa uiti nici de pietoni, pe care din cauza vizibilitatii scazute s-ar putea sa nu-i observi. Si in acest caz viteza adaptata te poate scapa dintr-o situatie neplacuta.

Sfaturi utile pentru o vreme ploioasa:

  • Evita sa conduci pe marginea carosabilului, acolo este locul unde se va strange apa care iti va crea probleme ulterior
  • Aprinde farurile, este suficient ca ploaia ingreuneaza vizibilitatea, nu ingreuna si tu si mai mult traficul
  • Stergatoarele sunt concepute pentru a te ajuta pe timp de ploaie, foloseste-le, iti vor creste vizibilitatea. Nu neglija schimbarea acestora atunci cand se impune, pentru ca nu poti stii ce iti rezerva vremea si este mai bine sa fii pregatit
  • Nu frana brusc si nu te aventura in depasiri periculoase, carosabilul umed nu iti va oferi niciodata aceasi siguranta ca cel uscat
  • Pastreza distanta ca sa fii sigur ca poti opri la nevoie fara a produce niciun incident neplacut
  • Foloseste sistemul de climatizare pentru dezaburirea geamurilor. Asigura-te ca acesta functioneaza corespunzator indiferent de anotimp, te asteptam la service pentru o verificare
  • Nu te grabi. Daca stii ca ploua sau va ploua curand, pleaca mai devreme de acasa
  • Mentine-ti atentia la drum, nu te lasa distras de telefon sau orice alt device din masina si tine mainile pe volan pe a putea reactiona cu usurinta si in siguranta in fata oricarei situatii neprevazute.
  • Incearca pe cat posibil sa eviti sa conduci pe langa autobuze si tiruri, apa imprastiata de cauciucurile acestora se va revarsa pe parbrizul tau si s-ar putea sa nu mai vezi mare lucru

Tine cont de aceste sfaturi si aplica-le ori de cate ori se impune, iar pentru o verificare detaliata a masinii tale, echipa noastra de profesionisti te asteapta la E-res Auto Brasov. Programeaza-te acum!