Te deranjeaza mirosul emanat de sistemul de clima? Ei bine, sa stii ca este si periculos deoarece este propice dezvoltarii microorganismelor si mucegaiurilor. Iata cum poti scapa de miros…
Aerul conditionat nu iti este de folos numai in zilele de vara cand te sufoci atunci cand conduci, dar si iarna cand iti dezgheata eficient geamurile, daca il folosesti la temperatura minima.
Trebuie sa tii cont de importanta utilizarii constante a sistemului de clima, cel putin zece minute in timpul calatoriilor pentru mentinerea in conditii optime a functiilor acestuia. Folosind din cand in cand sistemul la temperatura minima asiguri si pastrarea freonului in conditii bune.
Sistemul de racire al masinii tale prezinta fie un filtru de polen, fie unul de carbon activ care este benefic celor alergici, deoarece filtreaza polenul si praful care le declanseaza reactiile alergice.
Atunci cand filtrul de polen nu este schimbat la timp retine atat de mult praf incat impiedica aerul sa intre in masina, astfel iau forma diferite microorganisme care produc acel miros neplacut, deranjant.
Pentru a da uitarii aceste probleme, este necesar sa intretii corespunzator instalatia de climatizare.
Intretinerea corespunzatoare presupune inlocuirea filtrului la fiecare 10.000 de km si spalarea sistemului AC. Procesul de spalare indeparteaza microorganismele care produc mirosul greu suportabil din masina ta si care dauneaza intregului sistem.
Compresorul de aer conditionat este singura componenta mobila a sistemului si motivul pentru care este nevoie de ulei in instalatie. Uleiul circula prin tot sistemul, iar daca patrund impuritati toate componentele sunt afectate. Inlocuirea uleiului te ajuta sa elimini murdaria.
Ori de cate ori inlocuiesti compresorul sau uleiul se recomanda spalarea sistemului AC. Exista componente care se spala si componente care nu trebuie supuse acestei proceduri.
Componentele care nu trebuie spalate niciodata sunt
- Compresorul
- Acumulatorii
- Uscatoarele bazinelor
- Amortizoarele de zgomot
- Reductoarele de presiune
- Tuburile cu perforatii
Se recomanda inlocuirea acumulatorilor, a tuburilor cu perforatii si a uscatoarelor de fiecare data cand se efectueaza spalarea sistemului.
Pe de alta parte componentele care se spala sunt
- Furtunul dintre condesator si compresor
- Condensatorul
- Furtunul de lichid
- Furtunul de aspiratie
- Evaporatorul
Condesatorul este o componenta de baza a sistemului de climatizare, pozitionat in fata radiatorului de apa, fapt ce il expune la acumularea de impuritati si insecte.
La spalarea evaporatorului se recomanda indepartarea acestuia de pe vehicul si dupa terminarea procesului este de preferat sa fie lasat in aer liber pentru 24 de ore. Astfel, orice solvent existent in interior se va evapora.
Pentru curatarea corespunzatoare a sistemului de climatizare auto, lasa-ti masina in grija profesionistilor si programeaza-te la E-res Auto Brasov.