Anvelopele sunt cele care fac legatura intre autoturismul tau si sosea. Tractiune, franarea si virare sunt actiuni care depind de anvelope. De exemplu, pentru a te bucura de forta unui motor puternic, anvelopele trebuie sa aiba aderenta mare, altfel pierzi puterea derapand si uzezi pneul.

Totodata anvelopele sunt cele care asigura siguranta calatoriilor tale, deoarece au caracteristici bine definte pentru a suporta viteza maxima de rulare si distanta minima de franare. Pentru confort si siguranta, producatorii recomanda anumite caracteristici dupa care ar trebui sa-ti alegi anvelopele si pe care trebuie sa le respecti, pentru buna intretinere a acestora. Printre cele mai importante aspecte in functie de care iti poti alege avelopele se numara talonul, viteza maxima de rulare, sarcina suportata.

Pentru a-ti oferi siguranta necesara, anvelopele nu trebuie sa fie mai vechi de cinci ani, insa in tot acest timp trebuie sa te asiguri ca starea lor tehnica este una buna. Astfel, trebuie sa verifici adancimea profilului (care nu trebuie sa fie mai mic de 3 mm), uzura sa fie pe o suprafata uniforma, sa nu prezinte umflaturi sau defecte.

Avand in vedere faptul ca anvelopele sunt cele care iti asigura controlul masini este foarte important sa le adaptezi anotimpului, astfel vara anvelope de vara si iarna anvelope de iarna. Este adevarat faptul ca aceasta investitie presupune costuri in plus, insa cheltuiala trebuie raportata la siguranta ta si a pasagerilor. Daca folosesti aceleasi anvelope in orice sezon, tot tu vei avea de scos mai multi bani din buzunar, pentru ca se vor uza mai repede si nu le vei putea folosi o perioada mai lunga de timp.

Pentru cei care invoca diferite motive pentru a nu-si achizitiona doua seturi de anvelope, producatorii au gasit solutia si ofera anvelopele "All Season", care potrivit specialistilor nu sunt cele mai indicate pentru ca nu au exact aceleasi proprietati ca cele dedicate fiecarui anotimp.

Pentru intretinerea anvelopelor, indiferent de sezon este important sa mentii presiunea constanta, sa te aisiguri ca sunt echilibrate corespunzator si ca de fiecare data iti sunt montate valve noi.

Nu este indicat sa folosesti anvelope de iarna pe timp de vara pentru ca nefiind concepute pentru temperaturi ridicate, pierd presiune si scad aderenta masinii, putand sa se ajunga chiar si la explozia acestora.

O anvelopa de iarna in stare buna este cea care retine zapada pentru a putea avea aderenta pe zapada, evitand deraparea, asemeni unui bulgare de zapada, bine tasat care nu poate fi rupt.

Daca primavara isi intra in drepturi si termometrele arata peste 7 grade Celsius, este timpul pentru o vizita la service-ul auto, ca sa treci la anvelopele de vara. Poti amana schimbare cauciucurilor doar in cazul in care stii ca trebuie sa conduci in zone unde temperaturile sunt inca sub zero grade si este posibil sa intampini polei, insa aceasta este singura exceptie.

Astfel, anvelopele de vara sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi mari. Sunt mult mai rezistente pentru ca trebuie sa faca fata prafului, pietrelor, asfaltului incins si nu in ultimul rand vitezei mai mari, pentru ca fara gheata si polei esti tentat sa calci mai tare pedala de acceleratie. Au aderenta mai mare pe carosabilul uscat si in viraje, iar o anvelopa bine conceputa va avea contact optim cu solul pentru un consum redus.

Daca ai inteles de ce este indicat sa schimbi anvelopele in functie de sezon si avand in vedere ca temperaturile au inceput sa creasca si la noi, te asteptam la service-ul nostru auto din Brasov pentru vulcanizare si service roti.