Potrivit specialistilor, placutele de frana sunt unele dintre cele mai importante componente ale masinii, fiind parte integranta a sistemului de franare. Forta de frecare dintre placute si discul de frana duce la franarea si respectiv oprirea masinii in momentul apasarii pedalei de frana.

Semnele pe care masina ti le da in momentul in care placutele nu mai au aceasi performanta ca la inceput sunt:

  • franare cu timp mare de raspuns
  • franarea brusca este zgomotoasa si sacadata
  • distanta de franare este marita
  • vibratii in volan

Calitatea placutelor de frana este o caracteristica extrem de importanta pentru franarea in conditii optime si oprirea la timp a vehiculului. In momentul franarii greutatea vehiculului este transmisa in partea din fata, de aceea placutele se uzeaza mai repede.

Se recomanda verificarea placutelor de frana la fiecare revizie a masinii sau la fiecare 10.000 de km. Daca acestea se subtiaza pana la 50% din grosimea initiala nu mai functioneaza corespunzator, nici franarea nu va mai fi la fel de rapida, iar daca este mai puternica apare riscul unei fisuri. Daca gradul de uzura depaseste 50% va aparea riscul unei franari necorespunzatoare care va periclita stabilitatea masinii.

Deteriorarea placutelor de frana se datoreaza numarului de franari, franarilor bruste, ruginirii sau tocirii discurilor, montarii incorecte a placutelor, dar si stationarii indelungate a vehiculului cu frana de mana trasa.

In momentul in care cumperi placute de frana trebuie sa tii cont ca de acestea nu depinde doar viata ta, ca sofer al vehiculului dar si siguranta pasagerilor tai si a celorlalti participanti la trafic, fie ei conducatori auto sau pietoni.

Intotdeauna este important sa tii cont de sfatul mecanicului tau cand iti spune ca este cazul sa inlocuiesti placutele de frana pentru ca acestea sunt piese destinate uzurii, iar verificarea lor periodica este un aspect foarte important, indeosebi atunci cand circuli des.

Alege placute de frana de calitate, de preferat similare cu cele cu care masina a fost echipata. Inainte de schimbarea placutelor verifica si discul de frana, daca acesta este foarte uzat va fi necesar sa il schimbi. Pentru incheierea corespuzatoare a acestui proces se recomanda rodarea placutelor noi pentru a creste eficienta franarii.

De cele mai multe ori se recomanda crearea unei perechi intre discul de frana si placute, pentru a nu exista neconcordante intre acestea. Exista riscul ca discul sa fie prea moale, iar placuta prea tare si astfel franarea nu va fi eficienta. Pe de alta parte daca discul de frana nu este de calitate se poate ovaliza in timp, de aceea este indicata si verificarea gradului de uzura al acestuia. Majoritatea discurilor de frana prezinta un semn din fabricatie, iar cand uzura ajunge la el produce zgomot la franare.

Pentru a te asigura ca placutele si discul de frana au fost montate corespunzator apeleaza la service-ul nostru auto din Brasov.

Schimba-ti la timp placutele de frana pentru a calatori in siguranta! Apeleaza cu incredere la serviciile noastre, te vom ajuta sa alegi ce este mai potrivit pentru masina ta.