Autoritatea de Supraveghere Financiara propune schimbarea modului de calcul al politei RCA, punand accent pe daune si pe numarul de accidente produse din vina potentialului asigurat.

Astfel, daca aceste schimbari propuse de ASF vor intra in vigoare este posibil ca asiguratii sa fie despagubiti de catre compania care le-a emis polita si nu de compania unde soferul vinovat a încheiat polita.

Ca urmare a numarului mare de sesizari privind cresterea masiva a tarifelor RCA, ASF vine cu propuneri si strategii pentru acoperirea intereselor clientilor. ASF vizeaza:

  • contorizarea incidentelor soferilor intr-o baza de date
  • despagubirea soferului pagubit direct de la compania care i-a emis polita
  • elaborarea unei grile de referinta pentru piata RCA la care sa se raporteze asiguratorii si asiguratii
  • includerea informatiilor cu privire la profilul potentialului asigurator si la starea si modul de intretinere al vehiculului asigurat
  • crearea unei institutii de evaluatori medicali specializati, care sa contribuie la stabilirea daunelor morale si a celor pentru vatamari corporale
  • eliminarea sau limitarea cheltuielilor pentru intarzierea platii daunelor sau pentru litigiile generate de nerespectarea termenului de plata al dosarelor de dauna

ASF anunta intr-un comunicat faptul ca “Toate aceste proiecte vor figura pe agenda unui grup de lucru dedicat din care vor face parte reprezentanti ai tuturor partilor implicate – ASF, asiguratori, consumatori, Parlament – si care va avea ca misiune gasirea celor mai bune soluţii de modernizare a legislatiei privind RCA”.

Totodata, se doreste modificarea Normei 23/2014 cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila, eliminandu-se plafonul de reducere de 10%.