Primele instalatii de climatizare au aparut pentru prima data in anul 1955 in SUA, iar in 1975, tot in SUA mai bine de jumatate din automobilele noi erau echipate cu climatizare.
Atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna, sistemul de climatizare asigura confortul termic, dar filtreaza si particulele de praf si polen, astfel daca nu functioneaza corespunzator iti poate cauza neplaceri pe durata calatoriilor. Rolul acestui sistem este de a extrage caldura din aerul din habitaclu pentru a crea un mediu placut si adecvat deplasarilor cu masina.
Cand sistemul de climatizare nu mai functioneaza la standarde maxime iti va da semne precum dezaburire lenta a geamurilor, zgomot, aerul nu se mai raceste repede, aerul nu este distribuit peste tot. Toate aceste manifestari ale sistemului de climatizare iti indica faptul ca este cazul sa mergi la service-ul auto pentru o verificare. Acesta verificare trebuie facuta cel putin o data pe an sau la fiecare 20.000 de km, intr-un service auto autorizat. De asemenea, tot o data pe an se recomanda si schimbare filtrului de habitaclu si un tratament antiseptic al instalatiei de climatizare.
Intretinerea corespunzatoare, la intervalele recomandate este mai putin costisitoare decat reparatiile necesare in cazul aparitiei unor defectiuni, de aceea sistemul de climatizare ar trebui pornit cel putin o data pe luna.
Totodata si habitaclului ii trebuie acordata o atentie deosebita, in ceea ce priveste tratamentul de igienizare, pentru ca temperaturile oscilante sunt un mediu numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului. Acestea isi vor face simtita prezenta prin mirosuri neplacute, care vor provoca persoanelor sensibile reactii alergice.
Pentru a evita socul asupra organismului uman si asupra componentelor masinii este indicat ca inainte cu 5-10 minute de a ajunge la destinatie sa opresti sistemul de climatizare, astfel oamenii au timp sa se aclimatizeze, iar apa acumulata pe vaporizator se poate usca. Opreste climatizarea, dar nu si ventilatia, astfel pana la finalul calatoriei temperatura va ramane totusi suportabila, evitand acumularea de bacterii.
Pentru a nu suprasolicita sistemul de climatizare, parcheaza masina la umbra, schimba-ti obiceiul atunci cand te urci in masina si nu mai porni imediat aerul conditionat la ultima treapta, deschide geamurile, iar dupa cateva sute de metri, cand masina s-a aerisit, poti inchide geamurile si poti porni climatizarea.
Nici pe timp de iarna nu este indicat sa pornesti imediat climatizare, in acelasi timp cu motorul. Chiar daca scopul tau este sa dezaburesti geamurile, nu vei reusi pentru ca aerul va fi tot rece, cuplarea sistemului de climatizare fiind un proces in plus pentru motor, care va intarzia sa ajunga la temperatura optima. Tocmai de aceea specialistii recomanda ca mai intai motorul sa ajunga la temperatura potrivita, dupa cativa km de mers si abia apoi sa pornesti climatizarea.
Motorul se incalzeste corespunzator si mai repede atunci cand masina este in mers, decat atunci cand sta pe loc, moment in care se incalzeste mai greu si consuma mai mult, emitand mai multe substante nocive si reducand durata de viata a componentelor motorului.
O intretinere corespunzatoare a sistemului de climatizare nu este necesara doar masinii, cat si starii tale de confort si de asemenea a pasagerilor care te insotesc in calatorie, de aceea este timpul sa ne faci o vizita la service-ul nostru din Brasov pentru o verificare amanuntita a starii instalatiei masinii tale. Te asteptam sa ne contactezi ori de cate ori ai nevoie de sfaturile si serviciile noastre.