In momentul achizitionarii unei masinii, alegerea dintre un motor diesel si unul pe benzina este printre principalele aspecte la care te gandesti. Pentru a lua decizia corecta trebuie sa afli cat mai multe despre fiecare, pentru a sti care ti se potriveste cel mai bine din toate punctele de vedere.

Putem porni de la aspectul care ne priveste pe fiecare dintre noi si anume cel financiar, deoarece in ultima perioada motorina s-a scumpit foarte mult. In tara noastra masinile pe benzina sunt preferate de romani, insa la nivel european dieselul este in avantaj.

Nu doar preturile au evoluat in ceea ce priveste motoarele diesel, dar si performanta acestora. Perceptia oamenilor despre motoarele disesel este ca sunt mai lente decat cele pe benzina, ca sunt mai zgomotoase si vibreaza mai mult, insa producatorii au gasit solutii pentru aceste probleme: au montat turbine pentru a le accelera si le-au izolat mai bine pentru ca zgomotul sa nu mai fie o problema. La aceste dezavantaje se mai adauga si greutatea mai mare, pretul atat al combustibilului cat si al masinii este mai mare, la fel si costul de intretinere. Pe cand, motoarele pe benzina costa mai putin din toate punctele de vedere, sunt mai silentioase si au mai putine vibratii.

Cu toate acestea a fost vorba doar de o chestiune de timp pentru ca oamenii sa inteleaga ca motoarele diesel au cuplu mare de la turatie joasa, fata de cele pe benzina care au cuplu la turatie mare. Aceasta constientizare a dus la cresterea cererii de masini diesel, urmarea fiind cresterea pretului combustibilului pana la depasirea pretului benzinei. La toate acestea mai putem adauga si supraalimentarea cu turbo a motorului diesel din ultimii ani.

Totusi, din punct de vedere al supraalimentarii turbo si motoarele pe benzina au inceput sa detina aceasta caracteristica in ultima perioada si pot concura lejer cu cele diesel.

Motorul silentios si rafinat pe benzina este ales de foarte multi consumatori si pentru faptul ca se incalzeste mai repede, mai ales daca vorbim despre deplasari in oras, care sunt de obicei destul de scurte. Astfel un motor pe benzina iti ofera confort termic rapid pe timp de iarna, fata de cel diesel care are nevoie de mai bine de 30 de minute pentru a incalzi masina.

Pretul mai mare pentru litrul de motorina este justificat fata de cel al benzinei prin consumul mai mic al unui motor diesel, indiferent daca vorbim de deplasari in oras sau de un drum lung. Tot in categoria diferente financiare intra si reviziile care sunt mai scumpe pentru motoare diesel, decat pentru cele pe benzina.

Asadar, exista avantaje si dezavantaje de ambele parti, tu ce preferi si pe ce criterii te bazezi cand iei o astfel de decizie?