Cand vine vorba despre copilul tau trebuie sa fii foarte responsabil, iar siguranta in timpul calatoriilor cu masina se numara printre prioritatile tale.

Inca de la inceputul anului 2015, Codul Rutier prevede noi reglementari privind transportul copiilor cu masina.

Conform noilor prevederi, copiii mai inalti de 135 cm trebuie sa poarte centura de siguranta, care va fi reglata astfel incat sa nu fie la nivelul fetei sau al gatului. Pentru a-l aseza confortabil poti apela la un inaltator.

Pentru cei mai scunzi de 135 cm este necesar un dispozitiv de fixare in scaun cu ajutorul unor elemente de prindere. Cel mai adesea acest dispozitiv de fixare este un scaun suplimentar de siguranta. Acesta trebuie sa fie omologat (sa prezinte pe eticheta mentiunea ECE R44.03 sau R44.04) si sa fie adecvat varstei, greutatii si inaltimii copilului, dupa cum urmeaza:

  • grupa 0+ (0-13 kg), de la nastere pana la 12-15 luni
  • grupa 0/1 (0-18 kg), de la nastere pana la 4 ani
  • grupa 1 (9-18 kg), de la 1 la 4 ani
  • grupa 1/2/3 (9-36 kg), de la 1 la 12 ani
  • grupa 2/3 (15-36 kg), de la 3 la 12 ani

De obicei, scaunul se monteaza conform instructiunilor producatorului pe bancheta din spate. Se opteaza pentru montarea lui pe locul din dreapta soferului doar daca airbegul nu functioneaza sau nu exista.

Lipsa acestui scaun de siguranta poate fi justificata doar cu un certificat medical care atesta existenta unei boli grave ale carei simptome pot fi inrautatite de purtarea centurii sau fixarea copilului in scaun. Intr-un asemenea caz, copilul trebuie supravegheat de un adult, altul decat soferul.

Cand alegi scaunul pentru copilul tau fii atent si la materialul din care este confectionat, sa fie ignifug si anti-alunecare. Conform Codului Rutier, nerespectarea acestor prevederi atrage sanctionarea cu 3-4 puncte amenda si 3 puncte penalizare.

In mijloacele de transport in comun sau in taxiuri, nu se aplica aceste reglementari, dar este necesar ca cei mici sub 3 ani sa fie supravegheati de un adult.