Ai fost in situatia in care a trebuit sa alegi intre o masina cu cutie de viteza automata si una manuala? Iata cateva aspecte specifice pentru ambele parti, bune de luat in seama.

Caracteristica tarii noastre este cutia de viteza manuala, iar specifica SUA este cea cu cutie de viteza automata.

In ciuda conceptiei romanesti cum ca cele automate sunt pentru femei, Ferrari fabrica in ultima perioada doar masini cu cutii automate, aratandu-ne ca dibacia unui sofer nu este data neaparat de felul cutiei de viteze.

Caracteristica poporului nostru este si ideea conform careia cutiile de viteza automate se strica mai repede. Chestiunea este ca atat cele manuale cat si cele automate se strica la fel de repede daca nu sunt ingrijite corespunzator.

Cutia de viteza manuala se intretine mai usor, necesitand numai ulei, nu consuma foarte mult combustibil si masina dotata cu o astfel de cutie este mai ieftina, insa are un numar limitat de viteze si presupune schimbarea ambreiajului la intervale mai scurte de timp.

Pe de altă parte atunci cand conduci o masina cu o cutie manuala poate aparea riscul folosirii unei trepte de viteza gresite, iar actionarea incompleta a ambreiajului poate duce la defectiuni.

Pe cand, cutia de viteza automata este mai usor de folosit, scutindu-te de apasarea pedalei de ambreiaj si de schimbarea vitezelor si are pana la 10 trepte de viteza, insa este mai scumpa din punct de vedere al intretinerii, necesitand atat ulei cat si filtru, consuma mai mult combustibil si implicit masina dotata cu o astfel de cutie este mai scumpa.

Totodata, cutia de viteza automata face ca acceleratia sa fie mai lenta, iar frana de motor sa nu mai fie atat de eficienta, fara sa mai luam in calcul ca reparatiile unei astfel de transmisii sunt mult mai costisitoare.

Acum ca ai aflat diferențele dintre o cutie de viteza automata si una manuala, data viitoare vei sti sigur ce sa alegi in functie de preferintele si necesitatile tale. Intre timp pentru orice verificare te asteptam la service-ul nostru auto Brasov, unde te asteapta o echipa de profesionisti in domeniul auto.